میکروفون موبایل با کیفیت استودیویی
بالاخره مجالی شد تا از سیر تا پیاز میکروفون های موبایل را برایتان بگوییم. همان میکروفون هایی که این روزها همه جا هستند و شما از آنها زیاد می شنوید. و اگر بلاگر و یا یوتیوبر باشید حتما” تا به الان وسوسه شده اید که یکی از آنها را برای ارتقای صدای پست هایتان بخرید. و به وسیله آنها با صدای ویدیوهای خود در اینستاگرام و یوتیوب جادو کنید.
پس اگر می خواهید پیش از سفارش اینترنتی یک میکروفون موبایل از چند و چون آنها آگاه شوید و خریدی مطمین داشته باشید. لطفا” یکبار برای همیشه وقت خود را در اختیار صدابازار بگذارید و این چند سطر را مطالعه کنید. تا با انواع میکروفون های یقه ای موبایل و تمام نکات فنی و کاربردهای گوناگون آنها از صفر تا صد آشنا شوید و سپس با فراغ بال خرید اینترنتی خود را انجام دهید.
آیا واقعا” میکروفون های موبایل کیفیت استودیویی دارند؟
ما قبل از هر چیز به این سوال پرتکرار پاسخ خواهیم داد. تا تکلیفمان از همان ابتدای امر روشن باشد. پاسخ صریح و مختصر است. خیر ولی این جواب منفی شرط و شروط هایی دارد! که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
هیچ میکروفون موبایلی نمی تواند در حد اندازه های یک استودیو حرفه ای برای شما صدا را ضبط کند. دقت کنید، گفتیم یک استودیو حرفه ای و وقتی صحبت از یک استودیو حرفه ای می کنیم، منظورمان یکی مثل استودیو متروپلیس لندن و یا وست لیک آمریکاست نه هر استودیویی که شما دوروبر خودتان در شهر می بینید.
پس برای صحت سنجی اینکه ما به چه استودیویی حرفه ای می گوییم و به چه استودیویی “هیچ” باید موارد زیر را در نظر بگیرید:
1) مهمترین عنصر در یک استودیو حرفه ای شخصِ شخیصِ صدابردار آن استودیو است. مهم است که بدانیم عوامل صدابرداری و مهندسین صدا در یک استودیو چه دوره هایی را گذرانده اند و چقدر دانش آکادمیک برای صدابرداری دارند و در گذشته بابت این خدمات چه تجربیاتی را کسب کرده اند.
مثالی را برای درک بهتر این موضوع خدمتتان عرض می کنیم. شما بهتر از هر کسی می دانید که هیچوقت کسی با خرید یک توپ فوتبال فوتبالیستی مثل مارادونا نمی شود. توپ همان توپ است ولی هرکسی نمی تواند چنان نمایشی با توپ داشته باشد و می بایست تمرینات مستمر و استعداد در کار باشد تا یکی مثل مارادونا شد. صدابرداران خبره هم دقیقا” چنینند و می توانند با یک میکروفون استودیویی و دیگر تجهیزاتی که در اختیار دارند همان کاری را با صدا انجام دهند که مارادونا با توپ فوتبال انجام می داد. یعنی با صدا کاری کنند کهشما حیرت کنید! پس صرفا” کسی تنها با داشتن بهترین تجهیزات استودیویی دنیا یک صدابردار حرفه ای نمی شود بلکه توانایی کار کردن با آنها شرط اصلی و لازم است.
چه بسا استودیوهایی در ایران وجو دارند که بهترین و به روزترین تجهیزات صدابرداری جهان را در اختیار دارند، ولی دریغ از یک خروجی استاندارد!
2) انتخاب درست تجهیزات صدابرداری در یک استودیو حرفه ای بسیار بسیار مهم است. اینکه یک استودیودار بتواند تجهیزات مورد نیازش را بر اساس فرمت کاری که قرار است در آن استودیو انجام دهد ، درست و به جا انتخاب کند نیز امریست حایز اهمیت مثلا” استودیوی مسترینگ تجهیزات مخصوص خودش را باید داشته باشد که این لوازم با تجهیزات استودیوهای میکس متفاوت است. پس گزینش میکروفون استودیو ، هدفون ها ، اسپیکر مانیتورینگ ، کارت صدا و غیره کاریست فوق تخصصی که پیش از هر چیز باید به آن توجه کرد. در اینجا باید یادی کنیم از دیالوگ معروف مظفرالدین شاه در فیلم کمال الملک که می گفت همه چیزمان باید به همه چیزمان بیاید. یاد علی حاتمی گرامی
3) طراحی و ساختار آکوستیک یک استودیو یکی از مهمترین عوامل در نتیجه کار آن استودیو است. به این راحتی ها نمی شود به استانداردهای لازم برای یک استودیو میکس یا مسترینگ رسید چراکه نیاز به پرداخت هزینه های گزاف به طراحان استودیویی است تا آنها با محاسبات دقیق مهندسی و انتخاب درست مواد عایق صوت و جاذب صدا یک استودیو حرفه ای برایتان بسازند.
به یک اصل ساده و مهم در این خصوص اشاره می کنیم و آن این است که ما در ساخت بخش های داخلی استودیو مانند اتاق میکس و یا دِدروم می بایست پیش از هر چیز نسبت های طول و عرض و ارتفاع را رعایت کنیم و در ساخت آنها از نسبت های طلایی سپ مایر و یا نسبت های این چنینی استفاده کنیم. که همین امر کار را برای ما خیلی سخت می کند چرا که بسیاری از ما مکان هایی را که برای استودیو انتخاب می کنیم از پیش ساخته شده اند و ممکن است که این ابعاد اصلا” در آنها رعایت نشده باشد.
پس نتیجه می گیریم که اگر یک میکروفون مناسب برای گوشی موبایلتان انتخاب کنید، می توانید بهتر از خیلی جاهای دیگر که فقط نام استودیو را یدک می کشند صدا را ضبط کنید. و از نتیجه و کیفیت کارتان لذت ببرید.
میکروفون موبایل با سیم بخرم یا بی سیم؟
ما در اینجا در ابتدا به صورت تیتروار میکروفون های یقه ای مناسب برای کار با موبایل را خدمتتان معرفی می کنیم و سپس مشخصات فنی و ویژگی های هر یک از آنها را به طور مفصل برایتان شرح می دهیم و در آخر از مزیتی که هر کدام از آنها نسبت به دیگری دارند برایتان سخن خواهیم گفت.
فقط توجه داشته باشید که انتخاب هر یک از این نوع میکروفون های موبایل در جای خود شایسته و مناسب است. و بی سیم بودن یا نبودن آنها دلیلی بر بهتر بودن یا نبودن آنها نیست.
1. میکروفون یقه ای بی سیم
2. میکروفون یقه ای با سیم
از میکروفون یقه ای سیم دار برای سوژه های ثابت استفاده می کنند و از میکروفون های یقه ای بدون سیم برای سوژه های متحرک استفاده می شود.
در بسیاری مواقع کیفیت ضبط صدای میکروفون های با سیم و بی سیم کاملا” یکسان و مشابه هم است. و اگر شما می بینید که تفاوت قیمت فاحشی در زمان خرید میکروفون های بی سیم درمقایسه با باسیم وجود دارد فقط به دلیل گران بودن فرستنده و گیرنده های موجود در این تیپ میکروفون هاست. چراکه اساسا” بی سیم کردن (وایرلس کردن) میکروفون ها برای کمپانی ها هزینه زیادی دارد. به همین دلیل شما باید آنها را خیلی گرانتر بخرید.
بارها دیده شده در محصولات یک کمپانی کپسول یک میکروفون باسیم با کپسول یک میکروفون بی سیم از همان تولید کننده دقیقا مشابه است و آنها با کیفیت یکسانی صدا را ضبط می کنند. فقط آنکه بی سیم است به دلایلی که پیشتر گفته شد گران قیمت تر است، آن هم نه به دلایل فنی!
پس ما به شما پیشنهاد می دهیم تا زمانیکه مجبور نشده اید از میکروفون های بی سیم استفاده نکنید و مابه التفاوت آن را صرف خرید یک میکروفون با سیم بهتر بکنید.
به عنوان مثال مدرسین و اساتیدی که پشت میز می نشینند و مطالب خود را بیان می کنند اصلا”نیازی به میکروفون بی سیم ندارند و یک میکروفون یقه ای باسیم می تواند به درستی کارشان را راه بیاندازد.
البته یک نکته مهم در اینجا وجود دارد و آن این است که سیم های میکروفون های یقه ای خیلی ظریف هستند و اگر بیش از حد بلند باشند بسیار دست و پاگیر می شوند و ممکن است هر لحظه به جایی گیر کنند و آسیب جدی ببینند. و کار شما را لنگ بگذارند و متاسفانه در بسیاری موارد هم دیگردرست نخواهند شد.
ولی اگر در زمان ضبط صدا و فیلمبرداری تحرک دارید مثل یک مربی ورزش یا یک معلم که باید پای تخته درس بدهد و یا اگر کسی هستید که در طبیعت ماجراجویی می کنید و ویدیوهایتان را می سازید باید حتما” برای خودتان یک ست میکروفون یقه ای بی سیمِ درجه یک دست و پا کنید.
بایدها و نبایدهای میکروفون های یقه ای
اصولا” از میکروفون یقه ای برای صدابرداری از صدای انسان در محیط های باز و بسته، غیر آکوستیک و نسبتا شلوغ استفاده می شود. چراکه کپسول این میکروفون را می توان در نزدیک ترین فاصله دهان قرار داد و تنها با کمی ولوم دادن (این اصطلاح اشتباه است و باید بگوییم با کمی گین دادن) می توان بدون دریافت صداهای مزاحم موجود در محیط صدای شخص را رکورد کرد.
از معایب میکروفون های یقه ای می توان به کوچک بودن ابعاد دیافراگم آنها اشاره کرد که البته به همین دلیل به آنها میکروفون های منیاتوری و یا لاوالیر هم می گویند .
کوچک بودن اندازه دیافراگم در این نوع میکروفون ها باعث شده محدودیت هایی در زمان ضبط صدا داشته باشند چراکه این میکروفون ها پاسخ فرکانسی کاملی را پوشش
نمی دهند و اکثرا” آنها قادر نیستند تمام فرکانس های موجود در محدوده شنوایی انسان را دریافت کنند.
توجه داشته باشید این امر در مورد خرید میکروفون های یقه ای بی سیم و با سیم برای موبایل خیلی اهمیتی ندارد چونکه اساسا” موبایل ها خود در زمان پخش صدا از اسپیکرهایشان بسیاری از این فرکانس ها را که ما قادر به شنیدن آنها هستیم را نابود می کنند. همین طور باز در زمان استفاده از هندزفری برخی از این فرکانس ها از دست می رود و شنیده نمی شود.
ولی شما به هیچ وجه نگران نباشید و با خیال آسوده از آنها استفاده کنید و پست هایتان را بسازید. چونکه اکثر مخاطبان شما با گوشی های موبایلی که در دست دارند پست ها و ویدیوهای شما را در اینستاگرام و یوتیوب می بینند و به همین دلیل آنها هیچگاه متوجه از دست رفتن برخی از فرکانس ها نمی شوند. در واقع اصلا ” برایشان این موضوع اهمیتی ندارد.
نقص دیگری که در میکروفون های یقه ای به چشم می خورد ضعف دیافراگم مینیاتوری آنهاست. دیافراگم این میکروفون ها در برابر صداهای با شدت خیلی بالا ضعیفند و آسیب پذیر و وقتی که در معرض چنین صداهای قدرتمندی قرار می گیرند نمی توانند تحمل کنند و از بین می روند. صداهایی مثل برخوردهای شدید، انفجار، هیاهوی زیاد، تراکتور، چکش بادی، رعد و برق و غیره به همین دلیل صدابرداران حرفه ای سینما و تلویزیون تا مجبور نشوند از میکروفون های یقه ای ارزان قیمت استفاده نمی کنند.
البته ناگفته نماند میکروفون های یقه ای وجود دارند که کیفیت برادکست دارند و به هیچ وجه شما در آنها این چنین نقص هایی را نمی بینید. ولی خوب برای کار با موبایل تهیه چنین میکروفون گران قیمتی واجب نیست. و از آنها باید فقط در پروژه های سینمایی و تلویزیونی استفاده کرد.
نحوه اتصال میکروفون یقه ای به موبایل و تبلت
انتخاب نوع اتصال میکروفون های موبایل کاملا” به نوع موبایلتان بستگی دارد و باید توجه داشته باشید میکروفون هایی که به صورت اختصاصی برای موبایل ها و تبلت ها ساخته می شوند، خواه با سیم خواه بی سیم دارای پورت های گوناگونی هستند و هر کدام از آنها روش اتصال مخصوص به خود را دارند.
1. rn گوشی هایی که ورودی هدفون و هندزفری دارند در این نوع موبایل ها می توان میکروفون را با یک کابل رابط TRS به TRRS مستقیما” به گوشیrnوصل کرد. توضیحات کاملی قبلا در خصوص رابط های TRS به TRRS در صدابازار داده شدهrnاست.
فقط دقت کنید که این رابط مخصوص در جعبه میکروفون وجود داشته باشد و یا اگرrnنیست حتما باید یک رابط با کیفیت تهیه کنید.